Mákosguba torta

mákosguba torta

Vannak klasszikus sütemények. Ilyen a mákosguba is. Nálunk a családban nem volt hagyomány karácsonykor mákosgubát enni, de gondoltam nem árt ha bevezetem nálunk is, mert imádjuk a mákot. Hagyományos formában nekem nem volt elég ünnepi, de neten elolvastam nagyon sok torta verzió receptjét és kidolgoztam egy saját mákosguba torta verziót én is.

Ha te is szereted a mákot, akkor próbáld ki a MÁKTORTA receptemet is.

Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)

“Tésztához”:
  • 250 g fonott kalács
  • 300 ml tej
  • 150 g cukrászhab (pl: hulala, meggle decor), lehet 130 g habtejszín is 20 g cukorral
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 25 g cukor
  • 50 g méz
  • 100 g darált mák 
  • 1 citrom reszelt héja

Krémhez:

  • 250 ml tej
  • 2 tojássárgája 
  • 25 g kristálycukor
  • 3 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker – Expressz zselatin fix
  • 200 g cukrászhab (pl: hulala, meggle decor), lehet 175 g 30%-os habtejszín, de akkor kell bele 1 zacskó habfixáló is és 25 g cukor

Recept:

“Tészta”:

A fonottkalácsot felszeleteljük, majd kb 2 cm x 2 cm-es kockákra vágjuk.

A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)

A tejet a cukrászhabbal és a vajjal óvatosan felforraljuk, majd a forró keveréket kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró keverék hozzáadása után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.

Amikor már kb. 5 evőkanál keverékkel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a sárgáját és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém.

Belekeverjük a vaníliás cukrot, a cukrot, a mézet, a darált mákot és a reszelt citromhéjat is.

Az egészet a kaláccsal összekeverjük, majd a tortaformába öntjük és kicsit lenyomkodjuk.

180 fokon 30 perc alatt kisütjük. Teljesen kihűtjük az alapot.

Krém:

A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)

A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.

Amikor már kb. 5 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. Teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet.

A cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan.

Összeállítás:

Ráöntjük a tészta tetejére a krémet, majd a hűtőbe rakjuk dermedésig. Ez általában néhány óra, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van.

Ha megdermedt, akkor levesszük a tortaformát róla és holland kakaóporral vagy szemes mákkal megszórjuk a tetejét díszítésként.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept