Hartyáni krémes

Hartyáni krémes

Korábban nem ismertem a hartyáni krémes-t, de nagyon megtetszett és gondoltam férjem névnapjára elkészítem. Netet böngészve arra jutottam, hogy ami fix az az, hogy van két db idővel puhuló kakaós lap (olyasmi, mint a mézes krémesé, ami csak másnapra puhul meg) egy vaníliás krém és egy beáztatott babapiskótás sor középen. A tetején volt ahol csak porcukorral szórták volt, aki leöntötte csokival. Én az utóbbit választottam. Így született meg az én verzióm, ami elsőre a család egyik kedvence lett.

Egyéb SÜTEMÉNY receptek itt.

Hozzávalók: (20×33 cm-es, legalább 6 cm magas tesibe vagy 26 cm-es tortaformába)

Kemény lapokhoz:
  • 300 g (30 dkg) búzafinomliszt
  • 250 g (25 dkg) porcukor
  • fél csomag (6 g) sütőpor
  • 15 g (1,5 dkg, 1 púpos evőkanál) holland kakaópor
  • 100 g (10 dkg) vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
  • 1 tojás
  • 50 ml (fél dl) tej
Krémhez:
  • 500 ml (fél liter) tej
  • 4 tojássárgája 
  • 50 g kristálycukor
  • 6 zacskó bourbon vaníliás cukor (vagy 50 g cukor + vanília aroma / vanília őrlemény)
  • 2 csomag Dr. Oetker – Expressz zselatin fix
  • 400 g cukrászhab (pl: hulala, meggle decor), lehet 350 g 30%-os habtejszín, de akkor kell bele 2 zacskó habfixáló is és 50 g cukor
Babpiskótás réteghez:
  • kb. 15 db (kb. 135 g) babapiskóta
  • tej vagy tejeskávé
  • rumaroma vagy ír krémlikőr
  • cukor
Csokibevonathoz:
  • 50 g (5 dkg) margarin
  • 50 g (5 dkg) kristálycukor
  • 15 g (1,5 dkg, 1 púpos evőkanál) holland kakaópor
  • 1 evőkanál (20 g) tej

Recept:

Tészta:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tészta hozzávalóiból egy puha tésztát gyúrunk (talán a mézeskalácshoz hasonlít a legjobban). Két részre osztjuk. Egy akkora sütőpípírt kivágunk, ami éppen jó a tepsink vagy a tortaformánk aljába. A tepsi kicsit lehet nagyobb, mint amit én írtam, mert ebbe éppen hogy belefért az a mennyiség.

A sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön mind a két tésztát. Tudom csúszkál, de nagyon könnyen alakítható a tészta kézzel való nyomkodással is. Sütőpapírral együtt egy sütőlemezre rakjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Hideg helyre rakjuk amíg meg nem keményedik.

Krém:

A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)

A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.

Amikor már kb. 10 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. Teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet.

A cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan.

Babapiskóta:

A sükséges mennyiségű babapiskótát egy tányérra vagy tálcára helyezzük. Mindegyikre egy evőkanálnyi tejes keveréket öntünk.

TIPP: A tejbe ízlés szerint tehetünk cukrot, vaníliáscukrot és rumaromát vagy akár kávét és ír krémlikőrt, ha felnőtteknek szánjuk. Én most tej, cukor, rumaroma keveréket raktam ez egyik felére és a másik felére még öntöttem ír krémlikőrt is. Így lett gyerekbiztos és felnőtt rész is a sütiben.

Hartyáni krémes összeállítása:

A tészta egyik lapját alulra helyezzük a tepsibe (nem kell a sütőpapír). Ha nagyon megnőtt sütés közben, akkor nyugodtan vágjunk/törjünk le belőle hogy beférjen.

Ráöntjük a tetejére a fele mennyiségű krémet, erre rakjuk a babapiskótákat szépen sorban, (tortaformánál kör alakban) majd a krém másik felét, végül a másik lapot is belenyomjuk.

Elkészítjük a csokimázat:

A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd lassan melegítenk kezdjük. Ha felolvadt a margarin, akkor kicsit magasabbra rakjuk a hőmérsékletet és picit hagyjuk bugyogni a mázat.

Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és a tészta tetejére öntjük, majd elsimítjuk rajta. Azért szeretem ezt a mázat, mert ha nem is lesz egyenletes szépen elterül magától is és nem törik vágáskor.

Végül a hűtőbe rakjuk. Ez minimum 7 óra legyen, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van. A kakaós lapoknak meg kell puhulni, a krémnek pedig meg kell dermedni.

Ha teljesen kihűlt, megdermedt és megpuhult az egész sütemény, akkor kivágjuk a széleket és kivesszük a tepsiből. Ez nem egy egyszerű mutatvány, de a kijövő rész pohárkrémnek tökéletes.

Tortaforma esetén könnyebb dolgunk van, mert csak óvatosan körbevágjuk a krémet egy késsel, majd kinyitjuk a tortaformát.

Majd a süteményt kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat kb. 8 cm hosszúra vágjuk (felezzük) és óvatosan kiemeljük a szeleteket egy tányérra.

Nálunk nagy sikere volt a hartyáni krémes-nek. Remélem kipróbáljátok és nektek is ízleni fog.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept