Hajtogatott tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

Nagyon régóta tervezem a leveles sajtos pogácsa receptem alapján elkészíteni a tepertős pogácsát. Nem véletlenül motoszkált bennem a gondolat, hiszen rettentő finom pogácsák sültek ki belőle.

Hozzávalók kb. 30-45 db pogácsához:
  • 600 g búzafinomliszt (BL55)
  • 100 g apróra reszelt trappista sajt
  • 20 g só
  • 2,5 dkg (25 g azaz fél kocka) friss élesztő
  • 50 g tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 250 g tepertőkrém
  • bors
  • 1 tojás a kenéshez
Recept:

A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük és mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.

Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle , amit kb 45-60 percig hagyunk kelni (amíg a duplája nem lesz)

Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra és rákenjük a sós, borsos tepertőkrémet a tészta egy harmadára.

Meghajtogatjuk. (lásd videó) Majd 20-30 percet hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és megint hajtogatjuk, letakarjuk és 20-30 percig kelni hagyjuk.

Nyújtunk és hajtogatjuk harmadjára is, letakarjuk és 20-30 percig kelni hagyjuk.

Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra és a tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel.

Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges), végül a tetejüket felvert egész tojással megkenjük.

Hagyjuk kelni a tepsin őket addig, amíg 230 fokra légkeverésen, vagy 250 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk, ami nálam kb 15 perc.

A forró sütőbe toljuk a tepsit és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 20 fokkal. (210 fok légkeverés, 230 fok alul-felül.)

Szép pirosra sütjük őket. A tepertős pogácsa sütési ideje nálam 15 perc volt.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube

Ha kíváncsi vagy a recept tápanyag értékeire, akkor kattints a SajátRecept oldalára.