Pizzagolyó – paradicsomos mártogatóssal

Pizzagolyó

Egyik nap, amikor ebédidőben gondolkoztam, hogy hova menjünk a kollégákkal megláttam egy étlapon a pizzagolyó-t. Nagyon meglepődtem, mert korábban nem ismertem ezt az ételt. Azonnal öszeállt a fejemben a recept (a CSAVART PIZZÁMAT fogtam alapul) és délután meg is valósítottam. Sokkal jobb lett, mint vártam. Pihepuha tésztagolyó, olvadó sajttal a közepén. Mondanom se kell, hogy a gyerekek imádták a kezükkel tunkolni a szószba a széttépett golyókat. Party ételnek nem is tudnék jobbat elképzelni. Esetleg még a MINI HAMBURGER, ami vetekszik vele.

Hozzávalók: (kb. 18-20 db golyóhoz)

Tésztához: 
  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 20 g olaj

  • 1 db tojás a tetejére
Töltelékhez:
  • trappista sajt (kb 150 g)
  • gépsonka vagy bacon (kb 150 g)
  • 200 g paradicsompüré (a dobozos nem a sűrítmény)
  • 2 teáskanál (10 g) cukor
  • egy teáskanál szárított oregánó
  • egy teáskanál szárított bazsalikom (5 g friss)
  • 1 teáskanál (5g) só

Recept:

A lisztet egy tálba mérjük belekeverjük a sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tejet. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd belemérjük az olajat.

Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Ha homogén a tészta 40 percen át kelesztjük.

A paradicsompürét egy hőálló edénybe öntjük, majd beleteszünk ízlés szerint sót, cukrot és a zöldfűszereket, majd felforraljuk.

Ha megkelt kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd kb. 10 cm-es köröket szaggatunk belőle.

TIPP: Ha nincs ilyen szaggatótok, akkor használjatok egy nagyobb poharat vagy nyugodtan vágjátok 10×10 cm-es négyzetekre.

A tészta közepére egy kevés kockára vágott sonkát rakunk, majd egy pici reszelt sajtot.

Félbehajtjuk, majd összecsípjük, végül egy golyót formázunk belőle (Lásd a VIDEÓn)

Sorban egy kiolajozott pizzasütő formára helyezzük őket egy hőálló tálka köré, amibe majd a szószt töltjük.

TIPP: Ha nincs pizzasütőnk és hőálló tálkátok, akkor bármilyen tepsiben elkészíthetitek a golyókat és külön tálaljatok hozzá szószokat.

Pizzasütő formán kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.

Egy tojást villával felverünk és lekenjük a golyók tetejét vele.

Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A közepén lévő tálba öntjük a paradicsomszószt, amibe mártogathatjuk a széttépett gombócokat.

TIPP: Tejfölt kikeverhetünk kis sóval, borssal és reszelt fokhagymával az is szuper mártogatós.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube