Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Almás morzsatorta sós karamell krémmel

Minap egy menüs helyen ebédeltünk és desszertet is kértem. Bevallom sosem ettem korábban morzsasüti-t. Evés közben úgy éreztem valami nagyon különlegeset fogyasztok. Utánaolvastam és meglepődtem, hogy mennyire egyszerű és szuper, mert kevés alapanyagból áll és pillanatok alatt összedobható süti. Kis csalafintasággal még tovább fokozható az almás morzsatorta íze.

Almás morzsatorta

Egyéb sütemény receptjeim ide kattintva elérhetőek

Hozzávalók:

Tortához:
  • 200 g búzafinomliszt
  • 130 g vaj vagy margarin
  • 110 g kristálycukor
  • fél kg alma (4-5 db)
  • 50 g cukor
  • 20 g búzafinomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
Sós karamell krémhez:
  • 200 g cukor
  • 100 g vaj
  • 200 ml habtejszín (zacskós vagy kis dobozos)
  • 1 teáskanál (3-5 g) só
Tetejére:
  • Tejszínhab
  • Vagy vaníliafagylalt

Recept:

Torta:

A lisztet a vajjal és a cukorral összemorzsoljuk. Pont akkor jó, ha még kicsit darabos.

Az almát meghámozzuk, majd kicsumázzuk végül kis kockákra vágjuk. Egy kb 24 cm átmérőjű kerek formába vagy hasonló méretű szögletesbe rakjuk az almakockákat, majd megszórjuk a lisztes, fahéjas cukorral és összeforgatjuk.

Erre szórjuk az összemorzsolt „tésztát”. Én a markomban direkt összenyomtam és úgy morzsoltam rá.

Előmelegített sütőben alul- felül sütésen 180 fokon, kb 1 óra alatt szép barnára sütjük. Én a legvégén a légkeverést is bekapcsoltam, hogy piruljon kicsit a teteje.

Sós karamell krém:

Cukrot nagyon kis lángon karamellizáljuk egy edényben, ha már szép barna és nincs benne cukor, akkor beletesszük a vajat, majd ha felolvadt, akkor a beleöntjük a tejszínt és egy kiskanál sót rakunk hozzá. Tovább melegítjük alacsony lángon, amíg minden karamell feloldódik benne és bugyogni nem kezd. Amikor tejszínt rakjuk bele, akkor megkeményedik a karamell, de ne aggódjunk ez feloldódik idővel.

Amikor kihűlt kis üvegekbe tölthetjük és hűtőben sokáig eláll.

Ha kihűlés után úgy érzed, hogy sűrűbbet szeretnél, akkor legközelebb kevesebb tejszínt adagolj hozzá.

Összeállítás:

Egy tányérra teszünk a kihűlt karamell krémből, majd erre teszünk egy adag almás morzsatortát. Tejszínhabbal díszítjük az almás morzsatorta tetejét. Még különlegesebb, ha vanília fagyit rakunk rá.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept