Aranygaluska egy klasszikus. Az enyém annyiban más kicsit, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges élményt nyújt. Próbáljátok ki, érdemes.

Egyéb kelt sütemény recepteket ide kattintva érhettek el.
Hozzávalók:
Tésztához
- 750 g búzafinomliszt (BL55)
- 70 g olvasztott vaj
- 50 g (1 egész) friss élesztő
- 5 g (egy teáskanál) só
- 2 db egész tojás
- 360 ml tej (2,8%-os) (tejmentesen tápszer vagy növényi tej)
- 70 g cukor
- 1 db citrom héja
Szóráshoz
- 200 g darált dió
- 200 g cukor
- 5 g őrölt fahéj
- 100 g olvasztott vaj vagy Vénusz vajízű margarin
Vaníliaöntet
- 1 vaníliás pudingpor (Dr Oetker prémium)
- 7 dl tej (tejmentesen növényi tej)
- 1 csomag vaníliás cukor
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. A tál oldalához bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Belereszeljük a citrom héját. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.


Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit.
Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal.

Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket)
A tésztagombócokat (kb 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük.
Tipp: Ha van időnk, akkor formázzunk meg minden gombócot úgy mint a zsemlét. Csodásan szép gombócokat kapunk.
Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval.

Újabb 30 percen át kelesztjük.

Az új sütőmhöz van egy magas falú “gáztepsi” abban egészen különleges magas és óriási gombócokat tudtam sütni 🙂

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad).
A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben alul felül sütésen 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Kálci, Istennő vagy. Életem első aranygaluskája a te segítségeddel aratott a családban. Olyan finom lett, annyit ettek belőle, hogy mindenki kifeküdt.
Mindig boldogság ilyet olvasnom. Üdvözlöm a családot. Egészségetekre!