Nagyon szeretem a bajor pékárúk “ropis” ízét, ezért gondoltam nem veszítek vele, ha kiflinek is kipróbálom. Nem okoz csalódást ígérem ez a bajor kifli recept sem. Pont olyan finom, mint a bajor perec, csak elkészíthetjük szendvicsnek is.

Hozzávalók: 10 db kiflihez
Tésztához:
- 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL55)
- 2 teáskanál (10 g) só
- 2 teáskanál (10 g) cukor
- 25 g (fél kocka) élesztő
- 2 dl tej
- 1,5 dl víz
- 50 g vaj (hideg)
Tetejére:
- 10 g szódabikarbóna
- 1 dl víz
- Ízlés szerint durvaszemű só
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a feldarabolt hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd 10 db-ba vágjuk. kb. 109 g/db
Mindegyik darabot megformázzuk gombócnak, majd 10 percig hagyjuk kelni.
Kreskeny hosszú háromszögre nyújtjuk a gombócokat, feltekerjük úgy, mint a kiflit. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket, majd 30 percig hagyjuk kelni letakarva.
Amíg kelnek a kiflik, addig előkészülünk a lúggal való kezelésre.
Nem kell frászt kapni semmi extra nem lesz benne. Nem mar meg vagy ilyesmi. Akár meg is ihatnánk ha sok a gyomorsavunk, de inkább ne, mert nincs jó íze.
A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és feloldjuk benne.
A megkelt kifliket egy ecset segítségével lekenjük a lúg oldattal. Mindenhol legyen rajtuk, mert csak ott lesz barna és ropogós.
Ha szeretnénk, akkor durva szemű sóval megszórjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept