Bazsalikomos kenyér

Van egy 8 éves nagy fiam, aki úgy tűnik a nyomdokaimba szeretne lépni. 😊 Tegnap a kenyérbe sütött tojás evése közben annyit kérdezett, hogy anya bazsalikomos kenyeret nem lehet sütni? Mondom miért ne lehetne, de zöld lesz. Az nem baajjjj sőt, tök menő. Így történt, hogy sütöttünk együtt zöld kenyeret, ami meg kell hogy valljam isteni finom lett. Gergőm ötleteit érdemes követnem. Fogadjátok szeretettel Gergő bazsalikomos kenyér receptjét.

bazsalikomos kenyér
Hozzávalók:
  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 lapos kávéskanál (10 g) só
  • 1 lapos kávéskanál (5 g) cukor
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • 3 dl (300 g) víz
  • 50 g friss bazsalikom levél
  • 4 dkg (40 g) vaj (szoba hőmérsékletű)
Recept:

A bazsalikom leveleket egy turmixba tesszük és leöntjük 3 dl langyos vízzel, majd összeturmixoljuk. Botmixerrel is csinálhatjuk.

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos, bazsalikomos vizet, megvárjuk míg felfut az élesztő. Belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Egy kb 30*10 cm-es püspökkenyér formát kivajazunk és belisztezünk (Mint a piskótánál) vagy kibéleljük sütőpapírral.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd kilapítjuk, feltekerjük és a püspökkenyérformába nyomkodjuk. Így is kb 40 percig kelesztjük. (Legyen picit púpos a tésztánk)

180 fokra előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen. A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kenyér felületét.

Kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Amikor kivesszük a sütőből azonnal rácsra borítjuk és adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept