
Ismeritek azt a kiflit, ami kívül ROPOGÓS belül vaj puha, de nem nyomódik össze és nincs élesztő íze és, ami a legfontosabb LETEKERHETŐ? Ez a kifli nem finom ez MENNYEI. Édesanyámnak sütöttem a születésnapjára és azt mondta, hogy gyerekkora óta nem evett ilyen finom kiflit.
Teljes elkészítési idő kb 2-3 óra a liszt kimérésétől a kihűlésig. De nem kell megijedni nem kell végig mellette állni. Vágjatok bele bátran.
Hozzávalók 8 db kiflihez:
- 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
- 2 teáskanál (10 g) só
- 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
- 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
- 2 dl tej (200 g)
- 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
(Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradékot tenni a tésztába)
Recept:
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.
A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Megformázzuk kiflinek.
TIPP: A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.
220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük a kifliket.
Amikor kivesszük adunk neki egy kis hideg vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

TIPPEK:
- Hagyományos gázsütőben: Teljes lángon kell sütni, amíg elkezd pirulni, (kb. 20 perc) Utána takarék lángon még kb 10 perc sütés. Ha kemény lesz, akkor a vizes párologtatást hagyjuk el.
- Légkeverés nélküli elektromos sütőben: 210 fokon a sütés alatt végig
- Ha kemény lett a végeredmény a légkeverés okozhatja: 210 fokon süsd alul felül sütéssel a sütés alatt végig
- Ha matt lesz a felülete, akkor próbáld ki forralt és lehűtött vízzel spriccelni
- Ha nem ropog, akkor valószínüleg túl sok a gőz a sütőben és nem párolgott el a sütés végére az 1 dl víz. használj kevesebb vizet vagy hosszabb ideig melegítsd elő a sütődet, hogy megteljen gőzzel a sütőd.
- Teljes kiőrlésű liszttel is működik. LINK: Békebeli teljes kiőrlésű kifli
- Tejmentesen is elkészíthető
- Teljes kiőrlésű tejmenetes verzió is elérhető
- Éjszakai kelesztéssel is csinálhatod, hogy reggel friss kiflit reggelizzetek
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ezt a receptet az Disznósné Marikától tanultam, aki Sallai Annától kapta a receptet. Mint a hozzászólásokból kiderült számomra a recept eredetileg Németh András receptje. Nagyon szépen köszönjük neki, hogy megosztotta ezt a tökéletes receptet.
Meg csak holnsp keszitem eloszor ! Nagyon izgulok , mert nem vagyok jartas a sutesben. Orulok ,hogy ratalaltam a receprte . Koszonom . Udvozlettel Ilona
Jól sikerült?
Nagyon tetszik ez a recept, de nem kell bele cukor?
Nem nem kell. Az élesztőnek a hőmérséklet a lényeg csak. Gyorsíthatunk futtatással és cukorral de nem szükséges
Isteni finomak lettek a kiflik! Nagy kedvenc lesz!
Örök hála ezért a receptért! 🙂
Nem! Isteni finom
Nekem sydneyben mindig hianyzott a kifli.Egy dekvideki sutodeben volt csak kaphato az bezart..majd elkeszutjuk a csaladdal makus gubank is lesz akkor!!Köszønöm az unokak nevèben is!
Remélem sikert arat 🙂
Mákos gubának Limara gubakiflijét ajánlom. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, kiadós és isteni belőle a guba.
Ma készítettem el először és nekem nagyon ízlik, a párom is jóízűen ette, biztos hogy rendszeresen fogom sütni és bárkinek bátran merem ajánlani.
Nagyon örülök 🙂
Ha este dagasztom be a tésztát,másnap reggel kisüthető?ha igen hűtőbe kell tenni a tésztát?köszönöm szépen válaszát
Köszönöm a receptet!
Ma készítette el elöször, nagyon finom.
Egészségedre!
Én már sokadszorra készítem (épp most sül), de valamiért mindig kell tennem hozzá valamennyi plusz lisztet, mert nagyon ragad a tészta. Nem tudod mi az oka? Mással nem volt ilyen? Ettől függetlenül mindig nagyon jól sikerül, a férjem is oda van érte és holnap a kisfiam is meg fogja kóstolni 🙂 nekem mondjuk elég dundik lesznek, lehet szélesebbre kéne nyújtanom a tésztát, hogy vékonyabb, hosszabb kifliket kapjak 🙂
Nekem a gépem kidagasztja ennyi folyadékkal igaz idő kell neki. Ha kevesebb ideig keleszted a formázás után akkor nem lesz olyan duci 🙂
Nekem is több lisztet vett fel, mint a recept szerinti adag, de így is nagyon finom lett, köszönet a receptért!( Kézzel dagasztottam.) Ez az olajos ötlet pazar!
Géppel gond nélkül bele lehet dagasztani a folyadék mennyiséget BL55-ös lisztbe. Kézzel nyilván nehezebb. Örülök, hogy ízlett
Szuper recept, kipróbáltam,köszönöm!??
Nagyon örülök. Egészségedre
Nem tudnál segíteni abban hogy megtudjam a Szegedi vágott cipó receptjét? Már régóta vadászom rá, de csak puha és nem fényes, nem ropogós felületűt találtam, amit elkészítettem!
Nekem nincs receptem, de van egy ami elvileg az amit keresel. Itt nem tudok képet küldeni, de ha Fb messengeren megkeresel akkor elküldöm 🙂
Én is megsütöttem, nagyon finom lett!! Köszönöm a receptet!
Nagyon szívesen. Örülök az örömödnek!
Esetleg az igazi békebeli Szegedi cipónak nincs meg véletlenül a receptje?
Keressen meg FB -on üzenetben és küldök egyet ami nem az enyém, de talán jó lesz
Szia. Nagyon finom mindig, csak sajnos nem ropogós. Vajon miért?
Nem tudom sajnos. Esetleg meg lehet próbálni 210 fokon alul felül sütéssel sütni. Idővel megpuhul mindenképpen. Gyorsan el kell fogyasztani 🙂
Használhatok tejszint a tej ès tejföl helyett?
Köszönöm a választ!?
Még nem próbáltam. Lehet hogy a nagy zsírtartalom miatt puhább lesz és nem ropogós. víz tejszín keverékével próbálkoznék
Nagyon finom kifli! Mi feltekerés előtt megszórtuk reszelt sajttal, majd kívül is kapott sajtot. ISTENI LETT!!!
Hű ez nagyon jól hangzik 🙂
üdv, elkészítettem én is. Számomra szenvedős volt, kézzel dagasztottam, a tészta nagyon lágy volt, alig bírtam formázni. De amikor kivettem a sütőből a béna kis kiflieimet, megcsapott az illatuk, és olyan ropogósak voltak hogy mindent megért ez a recept 🙂
köszönöm szépen!
Örülök azért, hogy ízlett. kézzel még nem próbáltam kidagasztani, de géppel biztosan felveszi a folyadék mennyiségét és olajozva nem ragad formázáskor. Érdemes esetleg egy kézi habverő dagasztó karjával kidagasztani legközelebb ha van.
Szárított élesztőből biztosan egy teljes zacskó menjen bele?
Mert a tasakok szerint az 40 gr frissnek felelne meg, 1 kg liszthez való annyi…
Kövesd a zacskó leírását én azt javaslom. Ami nekem van itthon az elegendő 500 g liszthez. Megfelel 25 g friss élesztőnek.
Köszönöm a receptet megsütöttem én is nagyon jó sikerült.
Nagyon finom lett!! Köszönet a kitűnő receptért!!!!! A család nagyon díjazta!
Örülök nagyon, hogy sikert aratott! Egészségetekre!
Zsemle is jó ebből a tésztából ?
Jó lehet, de van külön több zsemle receptem a honlapon 🙂
Szia! Csinálhatom úgy, hogy megformázva hidegre teszem és csak reggel sütöm?
Van éjszakai kelesztésű verzió a honlapon
Szia! Hálás köszönet a receptért! Megtanítottál kiflit sütni? Következő project a zsemle recepted lesz! Köszönöm. Ági
Nagyon örülök. 🙂 Egészségedre!
Ugyanígy készítve működik teljes kiőrlésű zabliszttel is: 20 dkg finomliszt +30 dkg tk. Zabliszt 🙂 Nagyon finomak és szépek!
Mindig találkoztam a FB-on ezzel a recepttel, de csak most próbáltam ki. A férjem, aki sose reggelizik, most 3-at azonnal “letekert”, mert ilyet gyerekkorában evett utoljára. Nagy dicséret 🙂 Köszönöm a receptet!
Nagyon örülök! Kedves egészségetekre!
Úristen, nagyon jó lett, életemben nem csináltam még kiflit, de ez pont olyan, amit a kislányom szeret. Köszönöm a receptet, most életmentő volt 🙂
Nagyon örülök! Kedves egészségetekre!
Köszönöm a receptet. Nagyon finom kiflik lettek. A munka nagy részét a kenyérsütő gép végezte. Én csak nyújtottam és sütöttem. Fél kg lisztből 8 db lett, de kevésnek bizonyult.?
Kedves egészségetekre!
Ez valami tökéletes! 🙂 Majd meg pusztultunk egy kis kifliért így 2,5 hét önkéntes karantén után, de pékségből nem mertem venni. A te receptedet ajánlották többen, és egyszerűen tökéletes! Nagyon köszönjük hoyg leírtad és kifejlesztetted! 🙂
Nagyon örülök! Egészségetekre!
Nagyon jók ezek a receptek én is a Szegedi cipót szeretném ha lehetne. Vigyázzatok magatokra!
Köszönöm. Az sajnos nincs nekem.
Most lett kész!! Isteni finom, köszönöm szépen a receptet! Egy kis köménymagot és sót is szórtam a tetejére.Még melegen vajjal, zöldpaprikával ettük, alig bírtuk abbahagyni! Gyerekkorom óta nem ettem ilyen finomat!!!!!
Igazán Boldog vagyok!
Most sülnek a kiflik, és kicsit izgulok, mert nekem csak légkeveréses a sütőm és nemtudom, hogy hogyan kell viszonyítani az alsó-felső sütéshez képest? Több vagy kevesebb hőfok szükséges? Köszönöm a választ. Üdv. Gabi
20 fokkal kevesebb kell légkeverésnél.
Tegnap találtam a receptet, ma meg is süttem! Isteni finom és ropogós! Bekerült a kedvencek közé! Ajánlom mindenkinek!!! ?
Megsütöttem, remek lett. Ez az olajon kinyújtás nagyon jó ötlet. Sokkal könnyebb, mint liszten, és az ember nem lesz tetőtől talpig lisztes. ?
Most fogom berakni a sütőbe a kifliket.
Azt szeretném kérdezni, hogy a sütő alján csak addig legyen víz, amíg a sütő felmelegszik?
Ha beteszem a bespriccelt kifliket akkor már a vizet vegyem ki?
Nem az 1 dl víz kb a sütés felére elpárolog, de addig jó ha bent van mert nem szárad a kifli.
Üdv!
Egy gyors észrevétel.
Ha 20%-os tejfölt használt, akkor bizony 10g zsiradék van benne, amit ki így, ki úgy vaj, margarin vagy olaj formájában tesz bele.
Ez természetesen semmit nem von le recept nagyszerűségéből vagy a végeredményből, mert az valóban mennyei!
További jó recepteket!
Igen ezzel tisztában vagyok. Azt írtam, hogy nem kell bele zsiradékot tenni, mert mindenki ezt kérdezte. A tejmenetes változatnál le is írtam, hogy azért kell bele zsiradék, hogy a tejföl és a tej zsírtatalmát kiváltsuk.
Köszönöm szépen a receptet, most szedtem ki a sütőből, gyönyörűek! Üdv.?
Kedves egészségedre! 🙂
A lányok kiflit kértek tőlem mára. Most reggel sütöttem meg őket. Csodásak! Köszönöm!
Egészségetekre 🙂
Sziasztok! Valaki próbálta már úgy is, hogy este legyúrta, formázta és csak reggel sütötte ki? Előre is köszönöm a választ!
Igen van rá recept a honlapon. Éjszakai kelesztésű kifli néven.
Előre elkészítenék több adag kiflit és szeretném lefagyasztani. Kisütés után nem szeretem fagyasztani, kiolvasztás után nem lesz az igazi. Inkább még sütés előtt fagyasztanám. Ezt melyik fázisban és miként érdemes?
Nézd csak ezt olvasd el https://www.facebook.com/kalcirecept/posts/2577177149192757?__xts__%5B0%5D=68.ARBaCzSYx9tT8SsTPgrdooKyUTybIsTzsClIwJnAMs_BoVesVTPVERax-Utu2xXBSsi9a8Fby1uwtrMfS_baise49NO2VRj26Fe64DpaTwMAiau2TDgEPalYRBvMYMw9r1qcJGGLp6TCYwnrFQYwa9vJWYLIyKfC8kvSaWwMNrbsSoW5oNJ_TXojsl0INNI_m4abMIAzn4vAh8RpmkPO0ztFRXwVx4XtzkTgQIhgIdXlxj278anWGVwlx2y47fNjWn4UnnHO8Hbqzz92UoqPB7ancpPmhRYfN9TWwIAJAYV2YsWMFAyqHxBt_1h0g6cD84vKL_2VH9V7iPLB7-yLJC7O6L3b&__tn__=-R
Sziasztok! Én már sokadszorra készítem, mert imádjuk, de megőrülök, mert annyira ragad a tészta… nyilván olajos kézzel sokkal jobb a helyzet, de amúgy valamit rosszul csinálok? 🙁
Olajosan kell formázni, de nekem azért nagyon nem ragad. Próbálj meg másik lisztet használni.
Nem tudom, milyennek kellene lennie, az enyém kicsit tömöttebb, nehezebb, tartalmasabb állagú, mint a bolti kiflik. Szépen megkel kétszer, ezzel nincs gond, vajon így jó?
Gázsütőm van, bizonyára befolyásolja valamelyest az eredményt. Régebben próbálkoztam kenyérsütéssel, többféle edényben, soha nem lett cserepes, abbahagytam. De a péksüti izgatja a fantáziámat, de jó lenne… 🙂
Sokkal nehezebb mint egy bolti kifli. (bolti 50 g ez legalább 80 g) Olyan levegős állagot csak adalékanyagokkal lehet elérni, amit otthoni sütésnél nem alkalmazunk. Esetleg ajánlom a sajtos stangli receptem az a leglevegősebb tésztám.
Én nem szeretek sütni,.. de ezt azért kipróbáltam.
Nem hittem a szememnek mert elsőre is tökéletes lett, formára, állagra is kitűnő!
Köszönöm ezt a remek receptet, a családom imádta
Most már bátrabban böngészek egyébb péksütemények receptjei között is
Nagyon örülök a sikernek. Remélem más is beválik 🙂
Szia/sztok, várakoznak a kis gömböcök, ha aztán kiflik legyenek. Na meg én is hehe….
Olvasgatom a hozzászólásokat, fura, h többen is írtak, lágy volt a tészta, majdhogynem soknak tűnt a folyadék . Nekem meg kellett meg hozza tenni nem is keveset, h tudjam egyáltalán dagasztani, és összeálljon ahogy azt kell. ?
Nem vagyok kezdő kelt tésztában, csak a kifli szúr ki velem mindig. Most újrapróbálkozom.
Nyah…. majd meglátjuk ?
Volt már ilyen másnál is, de mindig kiderült, hogy csak a tej és a tejföl került bele a víz ottmaradt kimérve a pulton. Nálad nem ez történt?
Érdeklődni szeretnék, hogy BL80 kenyérliszt vagy TBL70 tönkölybúza liszt használata esetén is ugyanezek az arányok?
Köszönöm! 🙂
Igen, de a kifli sokkal nehezebb, tömörebb lesz.
Múlt héten sütöttem meg először. Isteni finom, a gyerekeim is nagyon szeretik. Ma készítem 4.alkalommal. Köszönöm szépen, örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Gyerekkoromat idézi vissza!
Nagyon örülök, hogy bevált a recept! Kedves egészségetekre 🙂