Diétás csokis muffin

A kislányom szülinapjára hivatalosak voltak a szülők is. Tudtam, hogy legalább négyen leszünk, akik valamilyen diétát tartanak így készítettem egy diétás csokis muffin-t, ami tejmentes, gluténmentes és cukormentes ráadásul lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó lisztek vannak benne. Férjem nagy kritikusom azt mondta, hogy ahhoz képest zseniális. Szerencsésére mindenki odáig volt érte így megosztom veletek a receptet, hogy ti is elkészíthessétek.

Diétás csokis muffin

Az alapot a csokis sárgabarackos muffin receptem adta.

Hozzávalók 9 db csokis muffin-hoz: 19 g CH/db

Tésztához:
  • 10 dkg (100 g) étcsokoládé (28 g CH/100 g, emiatt 28 g CH)
  • 12 dkg (120 g) margarin
  • 10 dkg (100 g) cukormentes sárgabaracklekvár (10 g CH/100 g, emiatt 10 g CH)
  • 3 db M-es tojás
  • 3,5 dkg (35 g) Dia-Wellness PaleOK 1:4 Cukorhelyettesítő
  • 5 dkg (50 g) barnarizsliszt (71,7 g CH/100g emiatt 36 g CH)
  • 9 dkg (90 g) zabpehelyliszt (71,3 g CH/100 g, emiatt 64 g CH)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál holland kakaópor
Krémhez:
  • 2 dl víz
  • 2 dkg (20 g) barna rizsliszt (71,7 g CH/100g emiatt 14 g CH)
  • 3 dkg (30 g) zabpehely liszt (71,3 g CH/100 g, emiatt 21 g CH)
  • 12,5 dkg (125 g) margarin 
  • 3 dkg (30 g) porrá őrölt Dia-Wellness PaleOK 1:4 Cukorhelyettesítő

Recept:

A muffinhoz a csokit összeolvasztjuk a margarinnal és kihűtjük, végül hozzáadjuk a lekvárt.

A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, a sárgáját pedig habosra keverjük az édesítővel.

Beleöntjük a csokoládéba a tojássárgáját, majd a kakaós-sütőporos lisztkeveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot.

A masszát a forma papírral bélelt mélyedéseibe kanalazzuk.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba)

A krémhez a vizet és a liszteket összekeverjük, majd közepes “lángon” folyamatos robotgépes keverés mellett addig főzzük, amíg egy nyúlós krémet nem kapunk, majd félretesszük hűlni.

Az édesítőt kávédarálóval porrá őröljük, majd a margarinnal habosra keverjük.

Ha teljesen kihűlt a főzött krém, akkor összekeverjük a margarinnal.

Ajánlom, hogy a krémet habzsákba töltve berakjuk a hűtőbe, hogy teljesen áthűlhessen és megdermedjen kicsit.

A kihűlt muffinok tetejére nyomjuk habzsákkal.

Kakaós krém:

 A főzött részbe kevert 100 g étcsoki és a margarinba kevert 25 g holland kakaópor teszi csokissá a krémet.

Citromos rózsaszín krém:

A vízbe kevert piros ételfesték és citromhéj plusz, ha szeretnétek ízlés szerint 100% tisztaságú élelmiszeripari fogyasztásra alkalmas illóolaj.

Aromás krém:

Ha nem taszít titeket az aromával való színezés és ízesítés, akkor a vízből vegyetek ki 2 evőkanálnyit és tegyetek bele egy 30 ml-es aromát. Ilyenkor az ízét és a színét is az aroma határozza meg.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Csatlakozz diétás csoportomhoz a következő linken Tudatos Diéta – Kálci
diétabarát receptjei, dietetikus közreműködésével