Diétás mini kalács

Húsvét közeledtével úgy, hogy egyre több diétás receptem érhető el többen érdeklődtek, hogy van-e diétás mini kalács receptem? Nem volt, de gondoltam gyorsan a MINI KALÁCS és a FONOTT KALÁCS és KAKAÓS FONOTT KALÁCS receptek mellé elkészítem nektek a mini diétás változatot is.

diétás kalács

Hozzávalók 10 kis sós kalácshoz:

27,58 g CH/db az én alapanyagaimmal

  • 45 dkg (450 g) teljes kiőrlésű búzaliszt  (60 g/100g emiatt 270 g CH)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér (5,8 g/100g emiatt 5,8 g CH)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő  vagy  egy zacskó (7 g) porélesztő
  • 1 egész tojás
  • 50 g margarin vagy vaj
  • 2,5 dl (250 g)víz
  • 2 dl (kb 200 g) habtejszín
  • 20 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer pl. 6 g Dia-Wellness PaleOK 1:4
  • 1 egész tojás a kenéshez

Hozzávalók 10 kis édes kalácshoz:

27,58 g CH/db az én alapanyagaimmal

  • 45 dkg (450 g) teljes kiőrlésű búzaliszt  (60 g/100g emiatt 270 g CH)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér (5,8 g/100g emiatt 5,8 g CH)
  • csipet só
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő  vagy  egy zacskó (7 g) porélesztő
  • 1 egész tojás
  • 50 g margarin vagy vaj
  • 2,5 dl (250 g)víz
  • 2 dl (kb 200 g) habtejszín
  • 60 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 egész tojás a kenéshez

Recept:

A lisztet és a sikért egy tálba rakjuk és belekeverjük a sót valamint az édesítőszert is. A közepében mélyedést csinálunk.

Ide morzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes vizet.

Belerakjuk a tojást, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.

Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen, ha letelt az egy óra, akkor deszkára borítjuk. 10 felé vesszük és gombócokká formázzuk őket.

15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk őket, felteketjük és így sodrunk belőle egy hosszú rudat.

Megfonjuk a kalácsokat.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.

Kelni hagyjuk kb 30-45 percet. Minimum duplájára keljen.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy hogy egy rozsdamentes edénybe vizet teszünk be, hogy gőztér keletkezzen a sütőben.

Ismét lekenjük a tetejét tojással.

Forró sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirultak jók is.

TIPP: A sós verziót ehetjük majonézes tormával megkenve, salátával és sonkával , kaszinótojás mellé.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Egy hozzászólás “Diétás mini kalács” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.