Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Éjszakai kelesztésű császárzsemle

Éjszakai kelesztésű pékárúkra úgy vettem észre, hogy hatalmas igény van. Nem is csoda, hisz ki ne szeretné azt ha reggel még az ágyból érezhetné a finom pékárú illatát. Arról nem is beszélve, hogy milyen szuper dolog reggel meleg zsemlével kényeztetni a családot úgy hogy még boltba se kell elmenni érte. Ezt az élményt most már az éjszakai kelesztésű császárzsemle is adhatja nektek! Ha szobahőn kelesztenétek, akkor itt van az eredeti CSÁSZÁRZSEMLE receptem

Hozzávalók:
  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 lapos kávéskanál (10 g) só
  • 2 lapos kávéskanál (10 g) cukor
  • 12 g (negyed kocka) élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 50 g vaj (szoba hőmérsékletű)
Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 12 db-ba vágjuk (kb 95 g/db)

Finoman megsodorjuk mindegyik darabot külön egy-egy kb 45 cm-es rúddá. Egy kis kört formázunk, laza csomót kötünk és rátekerjük a tésztát önmagára. A két végét össszecsípük és alul és kicsit megigazgatjuk. FORMÁZÁST a normál verzió videóján megtaláljátok:

Videón a formázás 11:20-tól látható

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a zsemléket.

Ha mind a tepsin van, akkor lazán letíkarjuk zacskóval vagy folpackkal, majd betesszük őket a hűtőbe éjszakára. Kb 4-8 fokra

Reggel, amikor felébredünk kivesszük a tepsit a hűtőből és levesszük a fóliát.

Közben 210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. 

A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Nagyjából 30 percig hagyjuk a pulton melegedni a zsemléket.

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét, megszórhatjuk magvakkal is.

Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept