
Nincs annál jobb, mint amikor reggel friss pékárút raksz az asztalra ébredés után egy órán belül. A békebeli kiflit már régóta megtaláljátok éjszakai kelesztésű verzióban az oldalon, most kidolgoztam nektek a vajas kifli hűtős verzióját, hogy ha a puha kifli a favorit a családban, akkor megkönnyítsem a dolgotokat.
Hozzávalók: (10 kiflihez)
A kiflihez:
- 500 g búzafnomliszt (BL55)
- 10 g (2 lapos teáskanál) só
- 10 g friss élesztő vagy 3 g szárított
- 20 g (kb 2 evőkanál) cukor
- 3 dl (300 g) langyos tej (2,8%-os)
- 40 g vaj
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos (kézmeleg) tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 10 db-ba vágjuk (kb 90 g/db)
Mindegyikből kis gombócot gyúrunk és 10 percig hagyjuk pihenni őket.
Ha megvan megformázzuk őket kiflinek. LÁSD A VIDEÓN
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket.
Letakarjuk folpackkal vagy alufóliával. Éjszakára hűtőbe (2-8 fok) vagy hideg helyre tesszük a tepsit.
Reggel amikor felébredünk kirakjuk a tepsit szobahőmérsékletre és 30 percig kint hagyjuk, hogy melegedjen.
210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen úgy, hogy a sütő aljába vizet helyezünk egy tálba, hogy gőz képződjön a sütőben.
Sütés előtt megspricceljük vízzel és megszórhatjuk sóval vagy köménymaggal.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük az éjszakai kelesztésű vajas kifliket.
Amikor kivesszük ismét lefújjuk vízzel a kifliket vagy ha szép fényesre szeertnénk, akkor lekenhetjük vajjal a tetejüket még melegen sőt akár fokhagymás vajjal is úgy még különlegesebb.
A végeredmény pihepuha kifli , amit minden gyermek imádni fog.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Egy hozzászólás “Éjszakai kelesztésű puha vajas kifli” bejegyzéshez
A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.