Itt a farsang áll a bál – “Habos fánk a jutalom”

A farsang-i időszak Vízkereszttel kezdődik, ami minden évben január 6.-án van. A vége viszont Hamvazószerda, ami minden évben másik napra esik, idén 2022 március 2.-a. Úgy számoljuk, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget (2022. március 20.) követő első holdtölte utáni vasárnap a Húsvét vasárnap. Innen kell visszaszámolni a 40 napos böjtöt így jön ki húshagyó kedd és hamvazó szerda napja.

Így idén a Busójárás február 24.-étől március 1.-éig tart, ha valaki ellátogatna Mohácsra.

Mindekinek a farsang-ról a fánk jut eszébe, de miért is eszünk fánkot farsangkor és milyet?

Régen úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt – fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem volt képes elsöpörni a ház tetejét.

MIlyen fánk is legyen az a fánk? Mindekinek a szalagos fánk jut eszébe elsőre. A klasszikus fánknak, amelyet sokszor szalagos fánknak hívunk is jelentősége volt. A pár kereséshez (tavasz eljöveteléhez) köthető a szalagos fánk  – mivel a szalag a jegygyűrűt szimbolizálta. 

A hagyományok szerint a mulatságok végén a telet is elűzzük. Ide tartozik a Busójárás hagyománya is amit hosszú évek óta én és családom is űzünk mivel férjem mohácsi születésű. Sajnos a hagyomány idén rendhagyó módon elmarad, de majd itthon vígasztalódunk egy kis fánnkal.

Manapság egyre többen sütnek másféle fánkokat. Lehet az szalagos, csöröge, túrós, amerikai, a lényeg hogy fánk legyen. Összegyűjtöttem nektek néhány fánk receptemet, hogy hamvazószerdáig több félét is ki tudjatok próbálni.

Ígérem még ezen időszak alatt bővíteni fogom a listát a hagyományos verziókkal is.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube