Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Gyros pitában házilag

Elhoztam nektek egy klasszikus Street Food étel receptjét. A tökéletes házi gyros titka a finom szaftos hús, és a házi pita. Sokkal egyszerűbb, mit amilyennek elsőre hangzik. A házi gyros pitában mindenkinek ízleni fog.

Gyros pitában

Egyéb főétel receotjeim itt elérhetőek.

Hozzávalók:

Gyros hús (5 adag):
  • 600 g csirkemell vagy csirkecomb filé
  • 10 g só
  • 100 g kefír
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 0,5 teáskanál bors
  • 0,5 teáskanál szárított rozmaring
  • 50 g apróra vágott vöröshagyma
A pita hozzávalói (5 darabhoz):
  • 150 g búzafinomliszt
  • 125 g rétesliszt
  • 15 g friss élesztő
  • 160 ml langyos víz
  • 1 tk só
  • 1 ek olaj
  • 1 tk cukor
Fokhagymás öntet:
  • kefír, tejföl vagy natúr joghurt
  • bors
  • fokhagyma
Zöldségek:
  • paradicsom
  • uborka
  • újhagyma
Előkészületek:

A húst kockákra vágjuk és összekeverjük a pác hozzávalóival, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

Pita bedagasztása:

A liszteket kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos vizet. Az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt

Kidagasztjuk a tésztát és egy órán át kelni hagyjuk.

Megsütjük a húst és előkészítünk:

Amíg kel a tészta a húst elővesszük a hűtőből és teflonos serpenyőben pici olajon megpirítjuk. A zöldségeket összedaraboljuk valamint a szószt is elkészítjük.

Megsütjük a pitát:

Lisztezett pulton a megkelt tésztát 4-5 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 10 percet pihenni. Közben a sütőt 220 fokra alul felül sütésre előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon.

Ezután mindegyiket kb 15-17 cm átmérőjű körré nyújtjuk.

TIPP: A méret azért fontos, mert ha túl nagy akkor kiszárad a pita sütés közben és nem fog visszapuhulni, ha pedig túl kicsi akkor nehezen tölthető meg.

Nagyon alaposan lisztezzük, hogy nehogy odaragadjon a pulthoz, és 15-20 percig pihentetjük.

A sütőbe bedobáljuk a pitákat a forró sütőlapra. Amikor a pultról felemeljük nagyon vigyázzunk, hogy ne sérüljön, meg és ne nyomjuk össze, mert nem fog felfújódni!

Egyszerre kb 3 darab fér be. Kb. 5-10 percig sütjük, amíg felfújódik a tészta és egy kis színt kap. Kivesszük és nedves konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.

TIPP: Ne süssük tovább, mert beton kemény lesz!!!!!!

Összeállítjuk:

Végül levágjuk a pita tetejét vigyázva, hogy nehogy elrepedjen és ízlés szerint megtöltjük a hússal, szósszal és zöldségekkel így készen is van a gyros pitában.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept