
Kedvenced a kakaóscsiga, de sosincs benne elég töltelék? A puha tészta pártolója vagy? Akkor most nézd meg a receptet és készítsd el magadnak.
Családi kedvencünk ez a nem túl édes, de nagyon szaftos, puha kelt kakaóscsiga. Ha jól van elkészítve, akkor folyik ki belőle a töltelék.
VIGYÁZAT lehetetlen kultúráltan fogyasztani. A fejed búbja is kakaós lesz!!!!!
Diétázók se csüggedjenek van DIÉTÁS CSIGA verzióm is
A fahéjt kedvelőknek pedig a FAHÉJAS CSIGÁt ajánlom
Hozzávalók 15 csigához:
Tészta:
- 600 g (60 dkg) búzafinomliszt (BL55)
- 2 tojássárga
- 30 g élesztő
- 1 púpos evőkanál (20 g) cukor
- 3 dl langyos tej
- 2 ek olaj
Töltelék:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg holland kakaópor
- 20 dkg puha vaj vagy margarin (nem folyós csak kenhető)
Locsoláshoz:
- 2 dl habtejszín (esetleg 1,5 dl tejjel helyettesíthető)
Recept:
Kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos tejet, belerakjuk a 2 tojássárgáját és belemérjük az olajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Keményebb, kenyértészta állagot kell kapnunk.
45 percig langyos helyen pihentetjük.
Utána kb fél cm vékony négyzet alakra kinyújtjuk. Kb 40*40 cm
Megkenjük az összekevert töltelékkel. Ez gyakorlatilag egy krém lesz, amit rákenünk.
A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és kb. 2,5 cm cm széles karikákat vágunk belőle. Összesen 15 csigára vágjuk. Én egy teáskanalat szoktam fogni és kb azt a szélességet vágom le.
Egy magas falú tepsit vagy lábast (nálam 26*40 cm) margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük.
Ha nem elég szorosan vannak akkor félő, hogy kiszáradnak. Jól össze kell kelniük.
Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben alul felül sütésen 180 oC-on pirosra sütjük.
TIPP: Sose használjunk légkeverést, mert kiszárítja!
Amikor teteje egy picit pirosra sült, az egészet 2 dl habtejszínnel meglocsoljuk (kb 20 perc sütés után). Korábban ne locsoljuk, mert összeeshet a tészta!
Utána még kb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a kakaóscsiga beszívja a tejszínt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Alul-felül sütés, vagy légkeverés?
Alul felül 🙂
Köszi a receptet. A tölteléket hogyan készítjük el? Olvasztott margarinnal?
Igen kissé puha margarinnal. Nem kell folynia
Szia ? növényi tejjel is készíthető ? Ugyanilyen arányban? Kislányom tejfehérje érzékeny ?
Természetesen. A végén a locsoláshoz szerintem cocomas vagy meggle patisserie decor is jó lehet.
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy cukrozott kakaóport használsz-e (Nesquick) vagy a hollandi félét. Előre is köszönöm!
Holland