Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Kovászolás – A kovász elkészítése

Nagyon sokszor nekifutottam a kovászolásnak, de valahogy sose lett jó, sose ízlett a végeredmény. A FB csoportomban felmerült az igény, hogy milyen jó is lenne ha kovász-t nevelnénk együtt. Kicsit féltem, mert nekem se ment korábban, de gondoltam nem veszítek semmit és együtt biztos könnyebb.

Még most se vagyok jó benne, de mint mindig remélem lesz olyan, akinek ad a posztom egy löketet, hogy nekilendüljön a dolognak.

Sok utánakérdezés és olvasás után úgy láttam, hogy két kovász nevelési módszert fogok kipróbálni. A teljes kiőrlésűt és az 5 napos madre-t.

Őszintén bevallom, hogy a madre azonnal rabul ejtett, míg a teljes kiőrlésűvel nem bírtam megbarátkozni. Előbbi, amikor etettem mindig vaníliás illatával csábított el, utóbbinak meg volt egy savanykás illata, ami nem vonzott annyira, így a madre maradt meg nekem és nem bántam meg.

Minden más a KOVÁSZOLÁSról ide kattintva elérhető

Nagyon egyszerű a dolog, csak a következők kellenek:

 • 100 g rétesliszt (Gyermelyi)
 • 50 g langyos víz (nem csapvíz, inkább szénsavmentes ásványvíz)
 • 1 teáskanál méz
 • 1 teáskanál olívaolaj
 • 1 db 750 ml-es befőttesüveg
 • 2 db befőttes gumi

Amikor erőt érzünk magunkban ahhoz, hogy belevágjunk, akkor a fenti hozzávalókból egy REGGELEN tészta gombócot gyúrunk és a befőttes üveg aljába nyomkodjuk.

A tészta tetejének magasságába egy befőttes gumit húzunk, hogy lássuk azt, ha elkezd emelkedni/nőni. Berakjuk a mikróba vagy más zárt helyre, hogy egyenletes 25-28 fokon legyen.

Türelmesen várunk, hogy történjen valami. Ezért is fontos, hogy az első napokban otthon legyünk és figyeljük.

MÁSODIK NAP REGGEL megetetjük a kovászt. Nem baj ha nem mozdult.

MÁSODIK NAP ESTE ismét megetetjük.

ETETÉS: Ami a befőttesüvegben van, abból kiveszünk 100 g-ot és összegyúrjuk 100 g rétesliszttel és 50 g langyos vízzel. A gombócot egy tiszta befőttesüvegbe rakjuk. A maradékot KIDOBJUK. Felesleges eltenni, mert még használni úgysem tudjuk. Ne sajnáljuk a felesleget!!!

HARMADIK NAP REGGEL nem etetünk, hagyjuk dolgozni. Figyeljük napközben, hogy nő-e még. Mindig húzzuk feljebb a befőttes gumit az üvegen, amíg nő a kovászunk.

Amikor azt látjuk, hogy nem mozdul felfelé, akkor megint etethetünk, nem kell megvárni az estét. Ha estig nem etettük, akkor mindenképpen adjunk neki éjszakára!

Ezentúl mindig akkor etessük meg, ha már nem nő tovább, de akkor mindenképpen, ha a tetején a púposodás “beesik”. Ez lehet, hogy naponta többször bekövetkezik.

kovász

Ha letelt az 5 nap és a kovászunk hamar (maximum 5-6 óra) “kitölti” a befőttesüveget (mint a képen), akkor megpróbálhatunk vele sütni, de minél erősebbé válik annál alkalmasabb sütésre. Az erős kovász néhány óra alatt háromszorozza a térfogatát.

250 g erős kovász néhány óra alatt “kitölti” a nagy (7,2 dl-es) befőttesüveget.

Ha úgy érezzük a kovászunk elég erős és nem szeretnénk minden nap etetni, de nem is sütünk vele napi szinten, akkor a “megnőtt” kovászt betehetjük a hűtőbe, de azért heti egyszer etessük meg mindenképpen.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

16 hozzászólás “Kovászolás – A kovász elkészítése” bejegyzéshez

 1. A most készített “gombócot” -első madrémat szeretném megcsinálni- az üvegbe nyomkodás után le kell-e fedni, mielőtt egyenletes hőmérsékletre teszem?

  1. Igen érdemes lazán lezárni. Csak épp úgy, hogy ne legyen szoros a keletkező gázok tudjanak elmenni, de ne száradjon

  2. Kèrdèsem: muszáj olivaolaj, vagy jó más is, pl. Repce.

  3. Kedves Kálci!

   Szeretném kipróbálni mindenképpen ezt a fajta kovászt, mert eddig sajnos nem sok sikerrel jártam, de ez most nagyon megtetszett. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a fajta kovászt a pulton kell tartani, vagy majd a hűtőben? Én sajnos csak egy héten 1x tudok sütni kenyeret, hogyan gondozzam a kovászkát, hogy nehogy tönkremenjen, milyen sűrűn etessem a sütések között? Köszönöm szépen!

   1. Én is hűtőben tartom. Úgy csinálom, hogy hetente egyszer etetem. Rendszerint péntek reggel és este etetem és szombaton sütök vele. Így mindig visszaerősödik kellőképpen.

 2. Kíváncsi leszek. Tegnap reggel kezdtem, de tegnap óta meg se mozdult. Mondjuk a sütőben pihen,hisz a mikróba nem tudom tenni. Szerintem ott sincs elég meleg.
  Elég sűrű a cucc. Olyannak kell lennie?
  Köszönöm

  1. Igen nagyon sűrűnek kell lennie! Kitartás FB csoportomban segítek ha szükséges

 3. az etetést mindig az első etetés szerint kell? tehát 100g kovászkezdemény, 100g rétesliszt és 50 ml viz?

 4. Nekem se nagyon sikerül a kovászolás, most kipróbálnám a madrét. 🙂
  Két probléma van, tk tönköly vagy tk rozslisztből lehet sütnöm, cukros vagyok. A másik, nincs elég meleg a lakásban, 22° csak.
  Azért belevágjak?

  1. Szerintem nyugodtan. A kovász mennyisége 250 g aminek a liszttartalma 170 g kb. Ez kerül bele 600 g teljes kiőrlésű liszt mellé akkor eheti a cukorbeteg is

 5. Kedves Kálci!
  Mennyi bapot lehet várni, hogyha az 5.ik napon nem történik meg a “robbanás”? Nekem elég kis satnya a kovászom, ma 6.ik napos, 3.ik napon volt a legerősebb, azóta életképtelenebbnek tűnik.
  Köszönöm,
  Ági

  1. Próbáld meg úgy etetni, hogy 50 g kovász, 50 g víz és 50 g liszt

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.