
A receptet a Magvas graham pékárú receptem ihlette. 30*11 cm-es püspökkenyér formára terveztem. Igazán finom, egészséges magvas diétás formakenyér készíthető ezzel a recepttel. Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz így cukorbetegek, inzulinrezisztensek, terhességi diabéteszben szenvedők és diétázók is fogyaszthatják, hisz csak lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz és a magvak zsírtalma tovább csökkenti a felszívódást!
Többi DIÉTÁS receptem itt eléhető.
Hozzávalók: 1 db kb. 1 kg-os kenyérhez
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 80 g búzasikér
- 80 g mag pirítva (tésztába beledagasztva)
- 10 g só (2 teáskanál)
- 4 dl langyos víz
- 20 g élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- Magvak a tetejére (szezámmag és lenmag)
Elkészítés:
A magokat egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk és kihűtjük. Tegyünk rá fedőt, mert a lenmag pattog! Én 20 g tökmag, 20 g napraforgómag, 20 g szezámmag, 20 g lenmag keverékét használom.
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót valamint a magvakat is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet. Belerakjuk vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz és a vaj darabok se legyenek benne.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük.
Amíg kel, addig előkészítjük a püspökkenyér formát, úgy hogy szilkonos sütőpapírral kibéleljük az egészet.
Kelesztés után belenyomkodjuk a tésztát a formába, majd kb újabb 30-40 percig kelesztjük a formában. Akkor jó, ha már szép púpos.
Vízzel spricceljük, majd megszórjuk magvakkal és újra megspricceljük a kenyeret.
180 fokon sütjük gőztérben (A sütő aljába tetszünk vizet, a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent) Nálam 30 perc elegendő volt a kenyérnek, hogy szépen megpirulon és átsüljön.
Szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük rácsra tesszük hűlni és adunk neki egy kis vizes spriccelést.
Kenyér összes szénhidrát tartalma:
60g/100 g szénhidrátt tartalomtól 67g/100g szénhidrát tartalomig lehet kapni BL-200-as típusú teljes kiőrlésű búzaliszteket, így A kenyér teljes CH tartalma kb. 250 g-tól 280 g-ig terjedhet a sikért is beleszámítva.
Mérjük le a teljes kisűlt kenyér tömegét (kb. 1000 g), majd megszorozzuk 100-al és elosztjuk a kiszámolt CH tartalommal, így megkapjuk, hogy 100 g kenyerünk kb. 25-28 g CH-t tartalmaz.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept