Igazán finom, egészséges magvas diétás kifli-t tudsz készíteni ezzel a recepttel. Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz így cukorbetegek, inzulinrezisztensek, terhességi diabéteszben szenvedők és diétázók is fogyaszthatják. A magvak zsírtartalma tovább csökkenti a felszívódást, de a tésztába nem raktam, hogy a kalória tartalma ne legyen olyan magas.

Többi DIÉTÁS receptem itt elérhető.
Hozzávalók: 18 db, 17 g CH/db kiflihez
- 50 dkg (500 g) teljes kiőrlésű búzaliszt (60 g/100g emiatt 300 g CH)
- 12,5 dkg (125 g) búzasikér (6 g/100g emiatt 8 g CH)
- 2-3 tk. (10-15 g) só
- 2,5 dkg (25 g, fél kocka) friss élesztő
- 4,5 dl (450 g) langyos víz
- 20 g habtejszín (nem cukros és nem növényi) VAGY helyette 5 g vaj + 15 g víz
- 30 g hideg vaj
Szezámmag és lenmag a forgatáshoz
Tejmentesen a vaj helyett margarint rakjatok!
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejszínes vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt. Egy pici csipet cukorral segíthetjük az élesztő munkáját, de nem kötelező. Ha felfutott, akkor beledobjuk a hideg vajat feldarabolva. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Ha úgy érezzük, akkor tegyünk bele még lisztet nyugodtan, mert a teljes kiőrlésű lisztek vízfelvétele nagyon eltérő lehet. Alapvetőleg ez egy nagyon lágy tészta.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 18 db-ba vágjuk kb. 65 g/db.
Minden darabot lisztes kézzel kis gombóccá gyúrunk és a gombócokat 10 percig hagyjuk pihenni.
Ovális formára nyújtjuk és feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Az illesztésnél összecsípjük.
Vízbe forgatjuk vagy lefújjuk vízzel, hogy rá tudjanak ragadni a magok. A nedves kifliket a mag keverékbe forgatjuk.
30-40 percig kelesztjük őket szilikonos sütőpapíros tepsin.
Ha szeretnénk, akkor a kelesztés után bevághatjuk a tetejüket egy éles késsel vagy szikével.
Vízzel spricceljük őket, majd 210 fokon sütjük gőztérben (A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Csatlakozz diétás csoportomhoz a következő linken IRánytű – Kálci diétabarát receptjei, dietetikus közreműködésével