
Két receptem házasítása lett ez a péksütemény, ami nem más mint a magvas fehér háromszög. Nagyon ízlett a Magvas graham pékárú receptemmel elkészített finomság is, de gondoltam kipróbálnám fehér lisztes verzióban is. Ehhez mi mást is fogtam volna, mint a Békebeli ropogós kifli tésztáját. Remélem nem kell bizonygatnom, hogy nagyon finom lett.
Hozzávalók 10 db-hoz:
- 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
- 2 teáskanál (10 g) só
- 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
- 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
- 30 g puha vaj
- 2 dl tej (200 g)
- 1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
- 25 g pirított szezámmag
- 25 g pirított lenmag
- 25 g pirított tökmag
- 25 g pirított napraforgómag
- Nem pirított magok a forgatáshoz
Recept:
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót és a pirított magvakat (kihűtve) a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és valamennyire összedolgozzuk.
Ha már kicsit összeállt a tészta mehet bele a puha vaj, majd ezzel együtt kidagasztjuk a tésztát.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, ami után 10 db-ba vágjuk (kb 100 g/db), gombóccá formázzuk.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Ezután megformázzuk háromszögnek őket, majd vízbe végül pedig nem pirított magokba forgatjuk.
Az alábbi videón jól látszik a formázás: (11:20 után kezdődik)
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.
210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tegyünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Kb 30 percet kelesztjük a kész péksüteményeket.
Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a háromszögeket.
Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést. hideg helyre tesszük hűlni.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha kíváncsi vagy a recept tápanyag értékeire, akkor kattints a SajátRecept oldalára.