
Ha szereted a mákot, akkor ez az a recept, amit kötelező kipróbálnod. Legjobb dolog, ami mákkal történhet az, hogy máktorta lesz belőle. Bonyolultnak tűnhet első olvasatra, de biztosíthatlak, hogy nem az.
Egyéb sütemény receptjeim ide kattintva érhetők el.
Hozzávalók:
Tészta:
- 150 g (10 ek) búzafinomliszt
- 1 tojás
- 50 g (3 ek) porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 125 g (fél kocka) sütőmargarin
- 1 dl tej
Töltelék:
- 200 g darált mák
- 100 g (5 ek) cukor
- 60 g (3 ek) búzadara
- 3 dl tej
- vanília puding
- 5 dl tej
- 80 g (4 ek) cukor
- 250 g túró
- 3 tojás
- 80 g (4 ek) cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
Recept:
A darált mákot, a cukorral, a búzadarával és a tejjel összeöntjük, és nagyon lassú tűzön melegítve összemelegítjük.

Megfőzzük a vanília pudingot.
Mindkettőt lehűtjük, majd összekeverjük őket.
A 3 tojás fehérjét a sütőporral kemény habbá verjük
3 tojás sárgáját habosra verünk 4 evőkanál cukorral, majd belekeverjük a túrót is.
Belekeverjük óvatos mozdulatokkal a túrós tojássárgájába a tojásfehérjét.
A kihűlt mákos pudingba keverünk a túrós keverékből 150 g-ot.
Egy nagyobb tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd az oldalát kikenjük margarinnal és lisztezzük.
Tészta hozzávalóit is összekeverjük, majd a tortaforma aljába simítjuk.

Erre kanalazzuk a mákos keveréket
Legvégül nagyon óvatosan rákanalazzuk a túrós hab maradékát úgy, hogy teljesen beborítsuk a mákos réteget

170 oC-on sütjük alul felül sütésen kb 2,5 órán át. Mindenképpen tűpróbázzuk, mert a megsült torta mákos rétege nem ragad a beledugott pálcára! Mire megsül a teteje szépen bebarnul.

TELJESEN kihűlve szeleteljük

Porcukorral szórva tálaljuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept