
Régóta kísérletezek az igazi marha vadas-on, ami olyan ízű, mint amilyenre vágyok. most szerintem egészen jóra sikerült elkészíteni így leírom nektek is. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.
Egyéb FŐÉTEL receptjeimet ide kattintva találhatjátok.
Hozzávalók:
Felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát és zsírjára sütjük.
- 100 g füstölt szalonna
- 1 evőkanál zsír
- 200 g vöröshagyma Tehetünk belőle félre a zsemlegombócba)
- 500 g marhalapocka
- só
- bors
- 20 g méz
- 100 g fehérrépa
- 300 g sárgarépa
- 3 dl víz
- 1 db babérlevél
- 35 g mustár
- 1 kávéskanál citromlé
Recept:
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a szalonnás zsiradékon.
A húst felkockázzuk (ne legyen túl apró, mert akkor nehéz kivenni a mártásból) , sózzuk, borsozzuk és közepes lángon megpirítjuk a hagymás alapon. Addig süssük, míg leve már nincs és egy pici színt nem kap a hús.
Hozzáadjuk a mézet, tovább pirítjuk egy rövid ideig (picit karamellizáljuk)
Közben a répát és a fehérrépát felkarikázzuk, majd a húshoz adjuk, majd a vízzel felöntjük. Ha kell újra sózzuk vagy ételízesítőt teszünk bele. Ekkor megy bele a babérlevél és a mustár, majd lefedjük és a húst puhára pároljuk.
A húst és a babérlevelet kivesszük az edényből, a fennmaradt zöldségeket leturmixoljuk.
A leturmixolt mártást sóval, citromlével, mustárral és borssal ízesítjük. Ebben a sorrendben végezzük az utólagos ízesítést, így egyiket se tudjuk eltúlozni.
TIPP: Mindig előbb sózunk, aztán savanyítunk (citromlé) ezután a méz végül a mustár és a bors ha kell még bele. Így nem tudjuk eltúlozni egyik fűszert se.
A szószba visszatesszük a húst, még egyet forralunk rajta.
Leggyakrabban zsemlegombóccal tálaljuk a marha vadas-t. Receptjét IDE kattintva elérhetitek.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept