Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Márton cipó

Az iskola idén Márton napi lámpás felvonulást szervez, aminek a végén a gyerekek cipót osztanak meg egymással és körbeadva fogyasztják, hogy megemlékezzenek Szent Márton jótetteiről. Természetesen elvállaltam, hogy a cipók egy részét megsütöm, de nagyon kevés információt találtam neten, hogy ez milyen cipó. Leginkább német nyelvterületeken jellemző a szokás így ott olvasgattam. Kiderült számomra, hogy a Márton cipó egy fajta kalács így a mini kalács tésztámat vettem alapul és készítettem egy tepsi “kalács zsemlét”. Remélem ízleni fog a gyerekeknek.

Márton cipó

Hozzávalók: 14 db kis cipóhoz

  • 0,75 kg (750 g) búzafinomliszt (BL55)
  • csipet só
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő  vagy  egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 egész tojás
  • 50 g margarin vagy vaj
  • 3 dl (300 g) tej
  • 1 dl (kb. 100 g) habtejszín
  • 3 evőkanál (60 g) kristálycukor
  • 1 tojássárgája és kis tej a kenéshez
Ízlés szerint
  • 1 marék mazsola (áztatott)
  • 1 citrom héja reszelve

Recept:

A lisztbe keverjük a csipet sót , majd a közepében mélyedést csinálunk. Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt. Belerakjuk a tojást, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.

Kidagasztott tésztát 45 percig kelesztjük langyos helyen, ha letelt, akkor deszkára borítjuk. 14 felé vesszük (kb. 95 g/db) és gombócokká formázzuk őket. 15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd megformázzuk őket kis feszes zsemléknek.

Ha készen van mindegyik, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pici tejjel felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét. Kelni hagyjuk kb. 20 percet.

Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy hogy egy rozsdamentes edénybe vizet teszünk be, hogy gőztér keletkezzen a sütőben.

Ismét lekenjük a tetejét felvert tojássárgájával.

Forró sütőbe tolva kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirultak jók is a Márton cipó-k.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept