Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Sárgabarackos francia karácsonyi kalács

karácsonyi kalács

Ha unod már a hagyományos karácsonyi süteményeket, akkor tedd különlegessé a karácsonyt ezzel az édes, csokis, kajszibarackkal és dióval töltött kaláccsal. Nem fogod megbánni. Itt a francia karácsonyi kalács receptje.

Aki kipróbálná a 2020as év karácsonyi sztárjait az kattintson a lenti linkekre

MINI FALATNYI BEJGLI

KŰRTŐSKALÁCS KIFLI

MÁKOSGUBA TORTA

Hozzávalók:

A tésztához
  • 250 g fehérliszt
  • 5 g só
  • 25 g élesztő
  • 15 g cukor
  • 50 g puha vaj 
  • 100 ml tej
  • 1 tojás 
A töltelékhez:
  • 100g puha vaj
  • 70 g cukor
  • 150 g aszalt sárgabarack és áfonya keveréke (lehet más aszalt gyümölcs is)
  • narancslé az áztatáshoz
  • 40 g fehérliszt
  • 70 g durvára vágott pirított dió
  • 1 narancs héja
Tetejére:
  • 50 g baracklekvár
  • 200 g csokiöntet
Csokiöntethez:
  • 100 g margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor
  • 2 evőkanál (40 g) tej

Recept:

Legelőször az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk és az áfonyával együtt narancslébe áztatjuk. A diót forró serpenyőben rázogatva megpirítjuk, majd durvára vágjuk.

A lisztet egy nagy tálba rakjuk, belekeverjük a sót, közepébe morzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a langyos tejet, a vajat és a tojást, majd kidagasztjuk.

Amikor a tészta sima lesz, beletesszük lisztes kézzel egy enyhén lisztezett tálba. Lefedjük a tálat konyharuhával, és hagyjuk kelni egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vajat és a cukrot habosra keverjük. A sárgabarackot és az áfonyát lecsepegtetjük, és a liszttel, dióval és narancshéjjal együtt a vajas keverékhez adjuk, majd összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kinyújtjuk a tésztát körülbelül 33×25 cm-es téglalappá. 

A barackos keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán. A szélén hagyjunk ki egy pár csentis sávot, hogy feltekerésnél ne nyomódjon ki a töltelék.

A tésztát szorosan feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk, hogy könnyebben megcsavarjuk a tésztát és kialakítsuk a kör alakot.

Pont úgy, mint a CSAVART PIZZÁNÁL vagy a FAHÉJAS KALÁCSNÁL.

Összecsavarjuk a két felét, majd összefogjuk a végeit, hogy kör alakot képezzen. 

Tegyük át a tepsibe és hagyjuk kelni 30-45 percig, Közben előmelegítjük a sütőt 200 oC-ra.

Süssük a süteményt alul felül sütésen 25-35 percig vagy amíg aranybarna nem lesz. 

A baracklekvárt enyhén felforrósítjuk és a meleg kalácsra kenjük, hogy fényes legyen. 

Elkészítjük a csokimázat. A hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük. Ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.

Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről, majd rácsorgatjuk a kalácsra. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a francia karácsonyi kalács-ot.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.

Kálci receptjei Youtube