Többször kérdezték tőlem, hogy tejmenetesen működik-e a békebeli kifli. Hát amíg nem próbálom ki addig nem tudok válaszolni. Egyből sütöttem teljes kiőrlésűt is, hogy minden igényt kielégítsek.

Hozzávalók 10 db kiflihez:
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
- 3,3 dl növényi tej (330 g) – Nálam alpro nem édesített mandulatej volt, de lehet kókusz vagy rizstej is csak édesített ne legyen
- 10 g olaj (tejföl zsírtartalmát kiváltandó)
- 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY 6 g szárított élesztő
- 2 teáskanál (10 g) só
Recept:
A növényi tejet meglangyosítjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos növényi tejet, erre öntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára)
10 db-ba vágjuk, gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek olajos pulton.
Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
A sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.
220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét.
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.
Amikor kivesszük a sütőből őket, akkor is kapnak egy vizes spriccelést.


Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
A legfinomabb kifli, amit valaha ettem! Hálásan köszönöm! Egy teljesen tejmentesen élőnek maga a Manna.
Nagyon jólesik ilyen hozzászólásokat olvasnom. Egészségedre
Szia! A teljes kiőrlésűnél csak annyi a változtatás, hogy teljes kiőrlésű lisztet adok hozzá ugyanannyit? Köszi! Zsuzsi
Van külön arra is receptem. https://kalcirecept.hu/teljes-kiorlesu-tejmentes-bekebeli-ropogos-kifli/
Szuper! Nagyon köszönöm a gyors választ! 🙂
Fagyasztani sütés előtt is lehet? Köszi
Igen én próbáltam már. Kattints ide https://www.facebook.com/kalcirecept/posts/2577177149192757?__xts__%5B0%5D=68.ARB91FekCgYOPC1Io4oES7Aye_rW5KXvZhazqc6od89_HixlrQc7xUSVEdDgqqLqg4IgJai5XQYtxK2s-mT-43QsPhqThMYW0ku27sAoDnM2duhEJeP-JCoKUU3g3ZD7VK_itjrwpIw4uOfod5sIhwewtUaRkKRcZZylESWkW325k4q46jTNdzB3GoHmHwJv8ZnwOUomTUV-xMH97GU3RmR3Y5mE7OYSq9vA1EeJgfqz35Wl_ozvlYolw2LSshgfk_aGkXkFLoPHOz1qBVjz_-SBBjHd3pu-g4W_BaRy9q9qAsfSMx7VCd_T3LuX294dKXlsd7y8-mwJCrBXs-qeJcD2mkDi&__tn__=-R