
Mostanában minden receptet igyekszek megreformálni. Egészen jól belejöttem, hát gondoltam a legnépszerűbb receptemet a békebeli ropogós kiflit is megsütöm teljes kiőrlésű lisztből. Így jött létre a Teljes kiőrlésű békebeli kifli.
Bevallom úgy érzem megint nagyot alkottam. Persze ez az eredeti receptnek is köszönhető, ami önmagában méltán híres. Szóval jöjjenek a kulisszatitkok, hogy hogy lehet isteni Békebeli kiflit sütni teljes kiőrlésű lisztből.
Hozzávalók 10 db kiflihez:
- 42 dkg (420 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
- 8 dkg (80 g) búzasikér
- 1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
- 2,5 dl tej (250 g, mert a folyadékot is lehet grammra mérni úgy egyszerűbb)
- 1,25 dl víz ,125 g (nem csapvíz, mert a klór tartalma árt az élesztőnek)
- 2 dkg (20 g) élesztő
- kb 5 g méz (kihagyható, de a méz íze csillapítja a teljes kiőrlésű liszt markáns ízét és az élesztő a cukor nagy részét “megeszi”)
- 2 teáskanál (10 g) só
1 db kifli kb: 200 kcal, 12 g fehérje, 28 g szénhidrát, 3 g zsír
Recept:
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradék a tésztába)
Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára)

10 db-ba vágjuk (96 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani olajos pultonés szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.

Ha készen vagyunk a formázásal, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
NEM KELESZTJÜK (csak addig amíg melegszik a sütő) különben nagyon összekelnek a rétegek.
A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét így fényes kifliket kapunk. Ha nem spricceljük le, akkor kicsit rusztikusabb lesz a kinézete.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket. Rácsra tesszük hűlni a Teljes kiőrlésű békebeli kifli-ket. Egy kifli 85 g-os lett nekem.


Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
es ha valakinek nem legkevereses a sutoje?
210 fokon alul felül sütéssel érdemes próbálkozni
Szia!
Ha nincs itthon búzasikér,mivel pótolható?
Az miért kell bele??
Hol lehet beszerezni??
A leírásban az van,hogy sütőpapíros tepsin kelesztjük,utána pedig kiemelve,hogy nem kelesztjük!?
Ezt hogyan kell értelmezni?
Köszönöm szépen a válaszodat előre is!♥️
Gabi
Sikért bioboltban lehet venni. Nem hagyhatod ki mert kemény és nehéz lesz a végeredmény. 70% tk liszt 30% fehér liszt arányban jó lehet ha nincs sikér. Addig kel csak amíg melegszik a sütő így értettem a mondatot.
A búzasikér nem pótolható! Azért kell, hogy a liszt minőségét javítsuk vele!
Minden bio boltban van.
A gombócokat, illetve az egész tésztát kell keleszteni, de ha kész vannak a kifli formák akkor már nem szabad.
Erika
Szia!
Tk. tönkölyliszttel is működik, szerinted?
Köszönettel:
A.
Tönköly kicsit más mennyiségű vizet vesz fel. Ha arra figyelsz, akkor működhet.