Kálcirecept hírlevél

Kálci receptjei a postafiókodban

Elindult a hírlevelem, amelyben rendszeresen értesítem a feliratkozóimat a legújabb receptjeimmel, főzési tippjeimmel kapcsolatban.

Túrós csokis torta

Túrós csokis torta

A tortáim mindig kimaradnak a blogról, mert állandóan valami “probléma” lép fel. Így volt ez férjem 33. születésnapi tortájánál is, ami egy 28 cm-es túrótortának indult csokival leöntve :). Na akkor jött a probléma, amikor a gyerek kitalálta, hogy emeletes legyen. Semmi pánik, megoldom. Na igen ám, de ehhez nem volt elég a túrós krém, így csokis lett a teteje. Leírom így ahogy volt és történt, hogy hogy lett a Túrós csokis torta az ajándék.

Nem szeretem a vajas krémeket, meg a tejszínhabosakat se nagyon, ezért mindig főzött krémeket csinálok. Eddig mindenkinek ízlett.

Egyéb sütemény receptemet ide kattintva érheted el.

Hozzávalók:

Főzött krémek

Túrós 26 cm-es formához egy réteg krémmel

  • 4 dl tej
  • 100 g (4 evőkanál) liszt
  • 250 g (1 kocka) margarin 
  • 250 g porcukor
  • 250 g túró
  • 1 citrom héja

Csokis 14 cm-es formához egy réteg krémmel

  • 2 dl tej
  • 50 g (2 evőkanál) liszt
  • 85-100 g étcsokoládé
  • 150 g margarin 
  • 125 g porcukor
  • 25 g holland kakaópor
Piskóta
  • 8 tojás
  • 400 g cukor 
  • 2 dl víz
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
Csokiöntet
  • 10 dkg (100 g) vaj
  • 100 g margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor
  • 2 evőkanál (40 g) tej

Recept:

Legelőször a főzött krémeket készítjük el.
Túrós:

A tejet a  liszttel robotgéppel elkeverjük, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Belekeverjük a túrót és a citrom héjat és félrerakjuk hűlni.

Csokis: 

A tejbe belerakjuk a csokit és melegítjük, amíg felolvad, belekeverjük a lisztet robotgéppel, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. 

Utána elkészítjük a piskótát.

A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.

Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet.

A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.

20190516_181857.jpg

A tortaformákat kivajazzuk és kilisztezzük (aljába én sütűpapírt is rakok), majd a piskóta 2/3-át beleöntjük a nagyba a maradékot pedig elosztjuk a kicsikben.

180 oC-on megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. A kicsiknek 15-20 perc is elég a nagynak kell 30-40 perc is. A nagyot hűlés után félbevágjuk.

20190517_101213.jpg
A krémek másik felét is elkészítjük.
Túrós:

A margarint a porcukorral habosra verünk robotgéppel. Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt főzött krémet. Fontos hogy tényleg hideg legyen, mert különben felolvad a margarin és szétesik a krém.

Csokis:

A margarint a porcukorral és a kakaóporral habosra verünk robotgéppel.Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt főzött krémet

Összeállítás:

Ezután nincs más dolgunk, mint összeállítani a két tortát és egymásra helyezni.

Túrós: 1 nagy piskóta, túrós krém, 1 nagy piskóta, kevés túrós krém a tetejére és az oldalára

Csokis: 1 kis piskóta, csokis krém, 1 kis piskóta kevés csokis krém a tetejére és az oldalára

Kenés közben figyeljünk, hogy úgy osszuk el a krémet, hogy az oldalára is jusson.

20190517_132844.jpg

Hűtőbe rakjuk, hogy áthűljön és szilárduljon a krém.

Csokiöntet:

A hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük. Ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.

Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és a torta tetejére öntjük a mázat és elsimítjuk rajta. Azért szeretem ezt a mázat, mert ha nem is lesz egyenletes szépen elterül magától is és nem törik vágáskor.

TIPP: Középre öntsünk belőle és körkörös mozdulattal egy kanállal haladjunk kifelé. Próbáljuk finoman terelni a csokit, hogy ott folyjon le, ahol mi szeretnénk. Folyamatosan óvatosan növeljük az öntet mennyiségét ne egyszerre öntsük rá.

20190517_141011.jpg

Ha készen vagyunk a leöntéssel, akkor ízlés szerint díszítjük bolti csokoládékkal. Én forró vízbe mártott késsel vágom szét őket, akkor nem törnek olyan könnyen. 

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept