Tejes zsemle

Igény volt egy tejes zsemle receptre. Próbáltam egy egyszerű, de könnyed tésztát csinálni. Úgy látom, hogy erre van igény. Gyorsan valami finom házi pékárút szeretne mindenki sütni.

Ha tejmentes receptre van szükséged akkor kattints a VIZES ZSEMLE szóra.

tejes zsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg (500 g) finomliszt
  • 25 g élesztő vagy 1 tasak instant
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • 3 dl langyos tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1 tojás
  • 30 g vaj (tejmentesen Vénusz sütőmargarin)

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Belerakjuk a puha vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük.

Ha letelt az idő 9 db-ba vágjuk (kb 100 g/db) Zsemlévé formázzuk. Ilyenkor a lényeg az hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban. 

20161118_141622.jpg

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket és 1 órát kelesztjük.

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Egy tejes zsemle 85 g-os lett nekem.

20161118_150639.jpg

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

6 hozzászólás “Tejes zsemle” bejegyzéshez

  1. Üdvözöllek! Mai reggel megsütöttem a Békebeli kiflidet!! Csodálatos és finom lett! Soha nem sikerült még ilyen finomra!! Nagyon érthetően van leírva!! Az a baj nagyon gyorsan elfogyott! Kora este ettem volna még! Így újra nekiálltam sütni!! Ajánlom mindenkinek! Már kinéztem a következő receptet holnapra!! Zsemlét készítek!! Köszönöm a remek receptet!!

    1. Nagyon örülök a sikernek. Kedves egészségetekre!

  2. Szia, imádom a recepteidet. Most a zsemle sül, szerinted mit rontottam el mert repednek?

    1. Formázás után nem hagytad elég ideig kelni. Várj vele legközelebb többet sütés előtt

  3. Szia! Összesen kell 50 percet keleszteni, vagy a formázás után is kell 50 percet hagyni? Köszi!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.